O Gospodarstwie
Tradycja i nowoczesność
Poznaj historię naszego gospodarstwa, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością.
Rodzinne gospodarstwo rolne
Tworzymy rodzinne Gospodarstwo Rolne Kuty położone w Mozolicach Małych, malowniczej wsi znajdującej się pomiędzy Warszawą a Lublinem, w regionie Doliny Środkowej Wisły, który jest częścią obszaru Natura 2000. Jesteśmy producentem niepasteryzowanych, kiszonych soków oraz baz do zup. Swoją przygodę z kiszonkami zaczęliśmy w 2001 r. od kiszenia kapusty i ogórków.
Następnie podjęlismy pierwsze próby kiszenia białego barszczu, żuru i buraków, według tradycyjnych receptur. Efekty były znakomite! Kiszenie wciągnęło nas na dobre, a wraz z rozwojem gospodarstwa stawialiśmy sobie coraz ambitniejsze wyzwania. Tak też staliśmy się jednym z liderów na rynku, a od 2015 roku kisimy również warzywa pod soki.
W zgodzie z naturą
Stawiamy tylko na naturalne składniki, tradycyjne receptury. Wierzymy, że wszystko co najlepsze zawarte jest w naturze. Dlatego w naszych przetworach nie znajdziecie Państwo sztucznych konserwantów, barwników, aromatów, zakwaszaczy.
Nasze soki i zupy robione są z pasją, w zgodzie z tradycją i poszanowaniem środowiska naturalnego. Najlepiej świadczy o tym fakt, że do każdej z butelek naszego barszczu i żuru wkładane są ręcznie świeże, aromatyczne i naturalne przyprawy: czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
Nieustanny rozwój
Zaufało nam wielu klientów i wiele firm. Od 2016 roku podjęliśmy współpracę kolejno z Lewiatanem, Stokrotką a w końcu z Carrefourem. Nasze produkty dostępne są również w USA (marka własna), w Wielkiej Brytanii oraz w Niemczech. Obecnie jesteśmy w trakcie rozbudowy zakładu, który będzie wyposażony w nowoczesną linię rozlewniczą o wydajności około 5 tys. but/h. Takie moce produkcyjne pozwolą nam bez przeszkód realizować nawet duże zamówienia w krótkim terminie. Mamy nadzieję, że również Państwo dołączą do grona naszych zadowolonych klientów i kontrahentów.
Nasza historia
1980
Powstanie gospodarstwa
- zakup 8 ha ziemi w Mozolicach Małych i założenie gospodarstwa rolnego
1982
Uprawa kwiatów
- rozpoczęcie uprawy tulipanów
1986
Rozbudowa
- rozbudowa gospodarstwa
1990
Nowe uprawy
- rozpoczęcie uprawy krzewów ozdobnych i porzeczek
2000
Poszerzenie upraw
- o chryzantemy i żonkile
2001
Początki przetwórstwa warzywnego
- rozpoczęcie upraw kapusty i ogórków oraz ich kiszenie
2006
Zakład przetwórczy
- przebudowa przechowalni na zakład przetwórczy – kiszarnię
2015
Kiszone bazy do zup
- rozpoczęcie kiszenia baz do żuru, białego barszczu oraz buraków na większą skalę
2015
Soki kiszone
- kiszenie warzyw na soki
2016
Lewiatan
- współpraca z kielecką siecią sklepów Lewiatan
2018
Stokrotka
- współpraca z siecią sklepów Stokrotka
2020
Carrefour
- podjęto współpracę z siecią Carrefour oraz przeprowadzono modernizację chłodni i magazynu
2022
Rozbudowa zakładu produkcyjnego
- rozbudowa zakładu oraz instalacja nowoczesnej linii rozlewniczej o wydajności około 5 tys. but/h